Příprava dextrinu

Dextriny jsou skupinou nízkomolekulárních polysacharidů. Průmyslově se dextríny vyrábí kyselou hydrolýzou bramborového škrobu. I tímto způsobem budeme připravovat dextrin my.

 

 

 

 

 

Dextriny se používají jako vodou rozpustná lepidla, zahušťovadla a pojiva. Jako pojiva se využívají ve farmaceutickém průmyslu, a především v pyrotechnice.

Postup

  1. V 350 ml studené vody se rozmíchá cca 10 lžiček škrobu (kuchyňský škrob Solamyl).
  2. Vzniklou suspenzi pomalu zahříváme na vodní lázni do vytvoření čirého rosolovitého roztoku tzv. škrobového mazu, je li potřeba přidáme trochu vody.
  3. K mazu přidáme 30 ml 10% kyseliny sírové, směs vaříme a průběžně doplňujeme vodu.
  4. Vzniklou směs zneutralizujeme CaCO3 (uhličitan vápenatý) do neutrálního pH (rozpoznáme pH papírkem).
  5. Směs přefiltrujeme a filtrát zahustíme ke krystalizaci.

Poznámky

Při reakci se musí zjišťovat její průběh. Toto zjištění se dělá pomocí roztoku jodu (jodové tinktury).

1. Odebereme malý vzorek a přidáme kapku jodové tinktury.

    - Vzorek je červenohnědý - DEXTRIN

    - Vzorek je fialový - stále je přítomen ŠKROB

    - Vzorek se nijak neobarvuje - GLUKÓZA   

Kontakt

pyrotech.k.m.m. pyrotechkmm@seznam.cz